kPNI

De kPNI of klinische Psycho-Neuro-Immunologie bestudeert hoe het lichaam als een geheel functioneert en hoe het kan dat we ziek worden of niet meer herstellen.

PNI is een relatief jonge wetenschap die voor het eerst werd gebruikt in de jaren ’70 door de Amerikaanse professor Robert Adler. Hij ontdekte wat de invloed van stress op het lichaam teweegbracht. De PNI Psycho-Neuro-Immunologie heeft zich verder ontwikkeld op basis van de wetenschappelijke onderzoeken.

De wetenschap van de Psycho-Neuro-Immunologie is gebaseerd op de ontdekking dat elk menselijk orgaan en elke afzonderlijke cel voortdurend communiceert met andere organen en cellen en elk mens als zodanig een ‘netwerk’ is van communicerende systemen. Daarnaast maakt de mens ook deel uit van een netwerk van sociale structuren die ook weer invloed hebben op het interne communicatie systeem.

De communicatie is van belang om goed te kunnen reageren op steeds veranderende omstandigheden. Alle organen en cellen worden zo op de hoogte gehouden van elkaars functioneren. Gezondheid is afhankelijk van de mogelijkheid van het lichaam om te kunnen reageren op de veranderingen in de omgeving . Is de omgeving te belastend dan kan het lichaam het niet meer aan.  Stress, slechte voeding, gifstoffen, te weinig slaap en verkeerde beweging/ fysieke inspanning zijn omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid.